Soorten tijdregistratie

Zoals U al kon lezen in de introductie, is de prikklok, de eerste vorm van tijdregistratie, ontwikkeld in de tweede helft van de negentiende eeuw. Over de jaren heen zijn steeds meer soorten prikklokken ontwikkeld en verfijnd die het registreren van tijd bij werknemers efficiënter en veelzijdiger maken. We geven hierbij een overzicht van de voornaamste soorten tijdregistratie.

  • Prikklok

De prikklok geldt als één van de oudste systemen van tijdsregistratie. Bij deze vorm van tijdsregistratie moeten werknemers een kartonnen prikkaart in de prikklok invoeren, waarbij dan de vermelding van datum en tijd kenbaar wordt.

Vandaag de dag bestaan prikklokken nog steeds, maar danwel onder de vorm van elektronische prikklokken. Zij dienen voornamelijk als een vorm van toegangscontrole. Daarbij zijn er tegenwoordig al veel soorten toegangscontrole actief. Zowel met badges als met de fysieke uiterlijke kenmerken van bezoekers en werknemers. 

  • Stempelkaarten

Bij stempelkaarten wordt een kaart voorzien van stempels met aanduiding van datum en tijd. Op die manier kan U zien op welk moment iemand de bewuste kaart heeft laten afstempelen door de machine.

Deze methode wordt niet alleen gebruikt bij bedrijven, maar kan bevoorbeeld ook gebruikt worden in scholen, om te zien wanneer leerlingen te laat komen. Ook in sommige landen wordt dit systeem gebruikt vlak voor het inschepen in de trein. Zo moeten bijvoorbeeld in Frankrijk reizigers hun reisbiljet afstempelen in de machine alvorens de trein op te stappen.