Toegangscontrole Barcode

Toegangscontrole is ook te realiseren door middel van een barcode scanner. Een barcode is een unieke combinatie van streepjes en spaties, waarbij ook de dikte van de streepjes van belang zijn. Een barcode scanner is een toestel dat deze unieke combinatie van streepjes en spaties kan herkennen, en de persoon die scant al dan niet toegang kan verlenen.

Barcodes worden voornamelijk gebruikt in winkels, waarbij elk product of verpakking van een product wordt voorzien van zo’n unieke barcode. Deze barcode wordt dan gescand aan de kassa. Men zou een barcode scanner in dit geval dan kunnen beschouwen om een toelating om de kassa te passeren. De toegangscontrole geldt als het ware voor de ruimte achter de kassa.

Toegangscontrole met barcode kan echter ook geïnstalleerd worden in bedrijven als een vorm van toegangscontrole. Hierbij wordt aan elke medewerker die toegang moet krijgen tot de gebouwen een pasje gegeven. Dit pasje of badge bevat een unieke barcode of streepjescode. Om toegang te kunnen krijgen tot de gebouwen is het voldoende voor de medewerken om zijn badge of pasje te laten scannen met de barcode-lezer. Hij doet dit door zijn badge voor de scanner te houden. Deze scanner zal dan door het lezen van de barcode kunnen achterhalen of deze persoon toegeng dient te krijgen tot de gebouwen.